خانه » آموزشی » تکنولوژی های نوین » فن آوری بتن های الیافی در سبک سازی سازه ها
از دیرباز مساله مسکن یکی از مهمترین مسائل و چالشهای بشری بوده است. امروزه صنعت ساختمان علاوه بر تقاضای بسیار زیاد، سبب اشتغالزایی فراوانی نیز شده است. در این میان ساخت بناها با چندین چالش اساسی رو به رو هستند. همواره کمینه نمودن مسائل اقتصادی، افزایش سرعت ساخت و ساز و بیشینه نمودن کیفیت و دوام سازه از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر ارزیابی پروژه های عمرانی بوده است. یکی از مشخات مهم یک سازه وزن آن میباشد. وزن یک سازه از مجموع وزن قطعات تشکیل دهنده آن حاصل میگردد. بنابراین میتوان دریافت هرقدر که وزن قطعات یک سازه کمتر باشد، در صورتیکه خدشهای به کیفیت، سطح خدمت و زیبایی آن وارد نشود، از دیدگاه فنی یک مزیت محسوب میشود.
امروزه استفاده از سازه هاي پيشساخته يكي ازسريعترين و اصوليترين روشهاي ساخت بنا و پاسخگو به نياز بالاي افراد جامعه به انبوهسازي مسكن ميباشد. از آنجا كه حجم اصلي بنا به شكل قطعات از پيشساختهشده در محيط مناسب كارخانه و با استانداردهاي صنعت ساختمان توليد ميشود، بناي نهايي از كيفيت و يكپارچگي بالايي برخوردار است. از سوي دیگر بهعلت سبكي خاص بنا، ساختار سازه ای ويژه آنها و اتصال مناسب اجزاي سازه، ساختمان ميتواند شكل خود را در تكانهاي بسيار شديد نيز تا حد زيادي حفظ نمايد. استفاده از اين تكنولوژي سالها است كه در بسياري از كشورهاي پيشرفته دنيا مورد توجه صنعت عمران واقع شده است و از مهمترين روشهای انبوهسازی مسكن به شمار ميآيد. اما متأسفانه در كشور ما چنان كه بايد از اين فناوري استقبال نشده است و لازم است تا مورد توجه مسئولين، سياستگذاران و صنعتگران قرار گيرد.
كشور ما و بالاخص پايتخت بزرگ آن در منطقه ای زلزلهخيز قرار دارد. ميزان خسارات و خرابيهای وارد بر يك بنا در اثر تكان های زلزله، با وزن آن بنا رابطه مستقيمی دارد. هر چه بنا سنگينتر ساخته شود، در برابر خطر ويراني زلزله آسيب پذيرتر خواهد بود. بنابراين هر اندازه كه با بهره گيري از فناوريهاي نوين وزن يك ساختمان را كاهش دهيم، سازه در برابر ويراني ايمنتر خواهد بود. به طور مثال ميتوان ازپانل هاي ساندويچي و يا قطعات سبك پيشساخته در ساخت بنا كمك گرفت. در يك ساختمان، اعضايي مانند ديوارهاي تيغهايشكل نازك وجود دارد كه وظيفة آنها تنها جدا كردن فضاي اتاقها از همديگر است و مسئله مقاومت و تحمل بار در مورد آنها، در درجة بعدي اهميت قرار دارد. در ساخت اين گونه اعضا ميتوان به جاي استفاده از مصالح سنگين سنتي، از مصالح سبك جديد همچون سفال يا بتنهاي سبك كمك گرفت و يا قطعات سبك پيشساخته را به خدمت گرفت. همچنین میتوان از مصالح سبک و نوین در بخشهای اصلی و باربر سازه مانند ستونها و سقفها نیز بهره جست.
از جمله مواد جديدي كه جايگاه ويژهاي در ساخت و ساز بنا به خود اختصاص دادهاند، افزودنيهاي بتن و الياف تقويتكننده را ميتوان نام برد. استفاده از افزودنيهاي بتن باعث بهبود خواص مطلوب بتن همچون مقاومت ميگردد و در بعضي موارد با كاهش وزن بتن، مصالح بسيار سبكي را فرا راه مهندسين سازنده بنا قرار ميدهد. الياف تقويتكننده نيز از ديگر مواد عصر حاضر هستند كه كاربردهاي فراواني در قسمتهاي مختلف ساختمان يافتهاند. اين الياف كه بيشتر شامل الياف شيشه، پليپروپيلن و گاه كربن نيز ميشوند، در ساخت انواع بتنهاي اليافي كاربرد فراوان دارند. همچنين از الياف شيشه در توليد آرماتورهاي سبك و بسيار مقاوم در برابر خوردگي نيز بهره ميگيرند. اين الياف، جايگاه نسبتاً مناسبي در تعمير بناها و تقويت سازه هاي صدمه ديده دارند و ميتوانند مقاومت پيچشي و برشي مناسبي را پديد آورند. علاوه بر اين از ورقه های پارچه فايبرگلاس در تقويت انواع قطعات ساخته شده از بتن مسلح مي توان استفاده نمود.
بررسي ها نشان ميدهند كه تفكر استفاده از الياف از روزگاران باستان وجود داشته است. مصريان قديم از كاه براي مسلح كردن آجرهاي گلي استفاده میکردند. همچنين الياف پنبه نسوز براي مسلح كردن رس در 5000 سال پيش استفاده مي شده است. علاوه بر اين از موي اسب نيز براي تسليح استفاده ميشده است. استفاده اولیه از الیاف در اجزای کامپوزیت مربوط به استفاده کاهگل در بناهای ساختمانی می باشد. در واقع بتن اليافي نوع پيشرفته اين تكنولوژي ميباشد كه الياف طبيعي و مصنوعي جديد، جانشين كاه و سيمان جانشين گل به كار رفته در تركيب كاهگل شدهاند. شواهد استفاده از کاهگل نخستین بار به کشور افغانستان باز میگردد. همچنین دیگر نمونه های موجود مراکش نشان دهنده استفاده رایج از این سیستم در قرون 11 و 12 میلادی است.
در سال 1847 نخستین بار جوزف لامبات پیشنهاد نمود که با اضافه کردن الیاف پیوسته به شکل سیم به بتن، یک ماده ساختمانی جدید میتوان تولید کرد. به صورت نوین، در دهه 1900 برای نخستین بار بتن با الیاف آزبست تولید شد. در دهه 1920تئوری استفاده از بتنهای منعطف در برابر بتنهای سخت و محکم با رویکرد بهره جستن از الیاف مطرح شد. در دهه 1950 بر اساس تحقیقات کشور شوروی مواد کامپوزیتی معرفی و در سال 1960 نخستین بتن الیافی با الیاف فولادیدر کشور آمریکا ساخته شد. بتنهای با الیاف فولادی در واقع یک جایگزین ارزانتر و آسانتر در مقایسه با بتنهای مسلح دارای میلگرد بود. فیبر فولاد همزمان با سیمان پرتلند مخلوط میشوند.
شکل 1- الف) پوشش کاه گل، ب) بتن با الیاف آزبست، ج) بتن با الیاف فولادی
دهه 1970، دهه رشد بتنهای الیافی در صنعت بتن سازی جهان محسوب میشود. در این دهه مواد جدیدی جهت جایگزینی بتن آزبستی معرفی شد. همچنین در این دهه بتنهای با الیاف مصنوعی الیاف شیشه، الیاف پلیپروپیلن و بتنهای پاشیدنی ساخته شد. بتن با الیاف مصنوعی در واقع بتنهایی هستند که با الیاف نایلون و پلاستیک مخلوط گشتهاند. این نوع بتن به طور قابل ملاحظهای مقاومت کشش بتن را افزایش میدهند. بتن تقویت شده با الیاف شیشهای نوع دیگر از بتنهای مسلح ویژه میباشند که اکثراً در ساختمانهای مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار گرفتهاند. خاصیت عمده این نوع بتنها عایق بندی بیشتر و عدم ایجاد تداخل امواج رادیویی میباشد. بتنهای پاشیدنی یکی دیگر از انواع بتنهای الیافی محسوب میشوند، این نوع بتن به علت قابلیت شکل گیری بیشتر جهت پایدار سازی سطوح عمودی مورد استفاده قرار میگیرد.
شکل 2- الف) الیاف مصنوعی، ب) الیاف شیشه، ج) الیاف پلیپروپیلن
در دهه 1990 مواد میکرو شیمیایی، سیستمهای دوگانه و چوبهای با پایه فیبر ساخته شد. همچنین تا سال 2000 بحثهای مربوط به ترکهای ناشی از انقباض و تراوایی این نوع بتنها مطرح شد. از سال 2000 تاکنون الیاف کربنی و آرامیدی ساخته شده و علم مربوط به ساخت الیافی با وزن کمتر، پیوستگی بیشتر و با بازدهی بهتر ادامه دارد.
جهت دانلود رایگان فایل pdf فن آوری بتن های الیافی در سبک سازی سازه ها بر روی دکمه مقابل کلیک نمایید.